2012. május 10., csütörtök

A Kaméleon Villámgyors Nyelve

A háromszarvú kaméleon a faágon lábujjain haladva milliméterről milliméterre cserkészi be áldozatát. Az ujjak egymással ellentétes irányban állnak, hogy minél jobban meg tudjon velük kapaszkodni. A kiszemelt rovar, pók, vagy skorpió az utolsó pillanatig semmi sem vesz észre a közeledő kaméleonból, olyan tökéletesen beleolvad zöld testével a növényzetbe. Összenőtt szemhéjú szemei egymástól függetlenül mozgathatók, így kitűnő térlátással rendelkezik, és pontosan be tudja mérni a zsákmány távolságát.



Áldozatát ostorszerű nyelvével kapja el. Amikor például egy darázs a célpont, a rovar potrohának alsó részét ragadja meg, közvetlenül a fullánk alatt, s gyorsan behúzza a szájába. A fullánkot rögtön leharapja, majd kiköpi a darazsat, hogy meggyőződjön, a fullánk valóban leszakadt a darázs testéről. Ha skorpiót zsákmányol, annak is eltávolítja méregtövisét és az ollóit, mielőtt megenné.



A Kelet-Afrikában honos kaméleonfaj védekezésre is használja a nyelvét. Ha egy éhes vipera elől képtelen elmenekülni, nyelvével a kígyó fejére céloz, s villámgyorsan kilőve betöri vele a koponyáját, mielőtt az harapni tudna.


További érdekességek a Tudtad blogon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése