2012. május 22., kedd

Az impalák légi vészjelzései

Az impala nemigen tehet mást, mint hogy minden erejét összeszedve menekül, ha gepárd üldözi az afrikai szavannában. Menekülése előtt azonban még igyekszik figyelmeztetni a közelben lévő antilopcsordát. Kinyújtott lábakkal mintegy 3 m magasra ugrik, és a farán található mirigyekből jellegzetes szagot bocsát ki.


Az ugrás, az erős szag és az impala cikcakkos futása egyértelmű üzenet a mintegy 200 egyedből álló csorda számára: menekülni kell!

Az egymás mellett futó állatok a levegőben hagyott szagnyomot követik. Ha mind másfelé szaladnának, a csorda szétszéledne, és a magukra maradt egyedek könnyen a ragadozó áldozatául eshetnének. Ha néhány állat mégis elszakad, a szagnyomot követve visszatalálhat társaihoz. A dél-afrikai vándorantilopok is gyors ugrásokkal, hirtelen szökkenésekkel menekülnek, olykor 3 m-t úszva a levegőben, és a hátuk közepétől a farkuk tövéig nyúló bőrredők faggyúmirigyeiből jellegzetes szagot bocsátanak ki. Ha megriasztják, az állat hátán lévő bőrlebeny sörteszőrei fehér tarajként emelkednek ki, mintegy vészjelzésként a csorda számára.

A dél afrikai vándorantilop magasra szökell, miközben a farán lévő faggyúmirigy illatanyagával erősíti a csordának küldött vészjelzést, például amikor gepárd üldözi:




TUDTAD érdekességek a világ minden tájáról!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése