2012. május 16., szerda

A Gyík Eldobja a Farkát

Egyes gyíkfajok hajlandók kisebb áldozatot is hozni megmenekülésük érdekében. Veszélyben legtöbbjük – beleértve a nagy süket leguánt is – utolsó menedékként önként megválik farkától. Amíg a támadó figyelmét a rángatózó, tekergő farok köti le, a gyíkocska bántatlanul elinalhat. A prédául odavetett testrész később amúgy is újra nő, s lesz olyan jó, mint az eredeti, igaz, a következő alkalommal már nem feláldozható.


Egy gyíkfaj még ennél is különösebb tulajdonságokkal bír. A Balkán-félszigeten, Közép-Ázsiában és Oroszország egyes területein elő, fajtársai közül a legnagyobb, 1,5 m-re is megnövő páncélos seltopuzik ahelyett, hogy farkát egyben dobná le, több darabban is képes megszabadulni inkriminált testrészétől. Minden egyes csigolyán van egy törésfelület, amelyen a porcfal áthatol. Ez a váz gyenge pontja. Az izmok, az idegek és az erek is szakasosan záródnak, így lehetővé téve a fájdalommentes amputációt.



Az állat bármely pontján leválaszthatja farkát. Mivel a seltopuzik farka kétszer olyan hosszú mint a teste, az összezavarodott támadónak úgy tűnhet, hogy a gyík darabjaira esik szét.

Hojajj, Tudtad?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése