2012. május 5., szombat

Az Árulkodó Alak Elrejtése - A Békáknál

Kevés olyan állat létezik, mint a Közép-Amerikában honos üvegbéka, amelyik képes szinte teljesen láthatatlanná válni. Bőre, teste bizonyos helyein áttetsző, másutt zöld és fekete foltokkal tarkított. Levelén pihenve sokkal inkább tűnik a lombozat elváltozásának, mint valami eleven lénynek.

Áttetsző békák Az üvegbékáknak mintegy 65 faja létezik, amelyek mindegyike az Andok ködbe burkolt erdeiben, patakok fölé boruló fákon él. Bőrül általában zöld, élénk színű pötyökkel, ami nagymértékben  elősegíti beolvadásukat burjánzó környezetükbe. A hatást fokozza hasoldali bőrfelületük, amely annyira áttetsző, hogy látni enged az állat belső szerveit.
A körvonalak feloldása révén a béka külseje elmosódottá válik. Egyébként is egy állat jelenlétéről semmi sem árulkodik jobban, mint az alakja. A valós alak álcázása tehát az életben maradás roppant hasznos eszköze.

Az álcázás egyik nagymesterének, a szürke levelibéka bőrének mintázata teljesen összeolvad a pihenőhelyéül szolgáló faágéval. Még a hosszú lábujjai végén lévő tapadókorongok is színezettek, és bőrén, valamint a lábain úgy futnak végig a sötét színű csíkok, hogy a faággal egységes alakot öltsenek.

Biztonsági foltok Az észak-amerikai szürke levelibéka egy-egy előroduló sötétes foltja egybemossa testét, lábát, a fakérget és a zuzmókat. Csak ugrás közben tűnik elő az állat narancsszínű mintás hasfelülete.
Némely dél-amerikai levelibéka hasonlóan álcázza magát, de az eljárást még tökéletesebbé  teszi azzal, hogy lábait maga alá húzva körvonalai a környezet számára felismerhetetlenné válnak.

Állatos érdekességeket még a Tudtad?-on is találhatsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése